Genelde puronun Scotch ve viski dışında başka neyle eşleştirilebileceği konusunda sorular alıyorum. Çoğu alkol tüketmeyen puro kullanıcısı puro yanına yakışsın diye, bazen de ağzı temizlemek amaçlı, kola içiyor fakat bunların hiçbiri seçenek ve zenginlik açısından güzel bir bardak kahveyi geçemez. Yakışanlar zıtlaşmaz Kahve, çayın yanı sıra Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Her ülkenin kendine özel yetiştirme koşulları sayesinde yüzlerce lezzet profiline ulaşabiliriz. O kadar çok seçeneğin içerisinde puronuz için doğru kahveyi bulmak zor gözükebilir fakat endişelenmeyin çünkü şunu aklınızdan çıkarmayın, birbirine yakışanlar zıtlaşmazlar. Her zaman aradaki benzerlikleri göz önünde bulundurarak puronuz için doğru kahveyi bulabilirsiniz. Örneğin; Oscura kağıtlı full-bodied puro içiyorsanız bir o kadar sert ve zengin bir kahve seçiniz. Az kavrulmuş, meyveli, asidik bir kahve; full-bodied puronuzdaki baharat tatlarını ortaya çıkarmayacaktır. En fazla puronun tat dengesiyle oynayarak damak tadınızı bozacaktır, bu yüzden tercih edilmemelidir. Genel olarak hafif çekirdekler puronuzun tadını hiçbir şekilde desteklemez. Doğru bir seçim yapmanız adına , farklı damak tatlarına hitap edecek birkaç puro ve ona yakışan kahve çekirdekleri tavsiye ettim. Bahsedilen puroların hepsine kendi sitemden ulaşabilirsiniz
Yeni Başlayanlar İçin
Eğer puroya, kahveye ya da kahveyle puroyu birleştirmeye yeniyseniz, burayı okumadan geçmeyin. Size hafif ile orta kavrulmuş kahve önereceğim. Dökme (pour-over) veya drip demleme yöntemiyle kahvenizi evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Puro olarak da hafif, hafif-orta puro tavsiye edeceğim.
Kenyan (AA ya da AB)
Kenyan (AA ya da AB); çiçek aromalı, meyvemsi tat veren hafif kavrulmuş bir kahvedir. Asidik ve sek şarabımsı tadı (dry wine), aromalı purolar ve sigarillolar için muhteşem bir bütünleyici oluyor. Fakat size H. Upmann Magnum 54 önereceğim. Maduro kağıdına sarılı olması ve pürüzsüz dolgusuyla H. Upmann Magnum, bir fincan hafif kahve için mükemmel bir seçenektir
Hawaiian Kona
Hawaiian Kona çekirdekleri, Hawaii’nin en büyük adasının volkanik topraklarında yetiştirilmektedir. Kahvenin hafif ve yumuşak içimli olması keskin asitliğiyle de birleşince, Romeo y Julieta Piramides Añejados gibi, hafif-orta puroların tadını zenginleştirecektir. Bu kahvenin hazırlanması da içmesi de çok kolay olduğundan kendinizi sık sık bu kahveyi yaparken görebilirsiniz. Bu durumda, bir Double Corona (ya da daha büyüğünü) yakın ve rahatınıza bakın.
Maceraperestler İçin
Yakınınızdaki bir dükkandan alıp kolayca yapabileceğiniz kahve seçenekleri de var. Kenyan ve Kona , son dönemde yaygınlaşmaya başlayan, bu tür kahve çekirdeklerinden sadece ikisi. Medium-full, full-bodied purolara çok yakışan her iki kahve çekirdeğini de French press yöntemiyle hemen hazırlayabilir ve büyüleyici espressolara imza atabilirsiniz.
Sulawesi Toraja
Sulawesi Toraja çekirdekleri Endonezya’nın Sulawesi adasından gelmektedir. Kendinden tatlı olan bu kahve; sertliği ve karışık lezzetiyle Hoyo de Monterrey Epicure No. 2 gibi ya da başka aromatik purolarla eşleşmelidir. Sulawesi asidik değildir, bu nedenle puronun içindeki baharat tatlarını kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Bu kahveler genelde az tüketilir fakat bu sizin keyfe bağlı bir Churchill yakmanıza engel olmasın.
Monsooned Malabar
Monsooned Malabar bu kısa listenin içindeki tartışmasız en sıradışı kahvedir. Hindistan’dan gelmiştir. Sulawesi kadar komplike ve tatlı olmasalar da çekirdekleri yoğun kakao ve karışık baharat tatlarıyla oldukça zengindir. Doğal tadı ve düşük asitliği karışık puro dolgularındaki ,Bolivar Corona Gigantes dolgusunda olduğu gibi, derimsi ve çikolata tatlarını ortaya çıkaracaktır.
Bu Sadece Bir Başlangıç
Kahvelerle ilgili bilgi edinmek adına takip etmeyi en sevdiğim sitelerden biri olan Coffeeblog, o küçücük kahve çekirdeklerinin karmaşık dünyası hakkında bilgi edinebileceğiniz güzel bir sitedir. Umarım bu yazı biraz da olsa ilginizi çekmiştir ve sizi daha fazlasını araştırmaya teşvik etmiştir. Espresso İçeceğinin 21 Farklı Hali3 Muhteşem Soğuk Kahve Tarifini Evde Kolayca Hazırlayın