Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
0212 272 92 60

Blog

FRENCH PRESS* İLE 8 ADIMDA KAHVE YAPIMI (AŞAMA AŞAMA KILAVUZ)

İnsanların büyük çoğunluğu kahve içmeyi çok sever.  Aslında, hepimiz kahvesiz bir hayat hayal bile edemeyiz. Yıllar boyunca espresso makinelerinden tutun da French Press’e kadar her türden farklı kahve makinelerini deneriz. Ancak diğer tüm kahve hazırlama yöntemleri kadar harika olan French Press’in bizlerde her zaman özel bir yeri olmuştur. Basarak çalışan kahve makinelerinden uzaklaştığımızda kullandığımız ilk kahve makinelerinden biri kesinlikle French Press’tir. İşte kahveye olan tutkumuz da tam burada başlar. Yani çok fazla French Press potuna sahipseniz ve buna rağmen yine de bir press pot  satın aldıysanız, eminim ki French Press kahvesini nasıl yapacağınızı merak ediyorsunuzdur. Diğer yandan, günlük kahve hazırlamanızı biraz daha iyi hale getirmek için bazı ipuçları arıyorsanız, bu yazı tam size göre.

Bir Bakışta French Press Kahve Yapımı

Neye ihtiyacınız var?
  • 8  cup kaliteli French Press.
  • 56 gr (8 yemek kaşığı) taze kahve çekirdeği.
  • Kaynadıktan birkaç dakika sonraki sıcak su (yaklaşık 96° F).
  • Kahve değirmeni (çapak kahve değirmeni önerilir).
  • Tahta kaşık.
  • Kahve ölçeği.
  • Kahve kupası.
  • Zamanlayıcı (önerilir).
Sonuç olarak
  • Toplam Demleme süresi:  4 dakika.
  • Verim: 8 bardak (1L).
  • Fincan özellikleri: Ağır ve Sert.

French Press Kahve Demleme Kılavuzu

French Press ile kahve hazırlamak son derece basittir, dürüst olmak gerekirse, muhtemelen evde lezzetli kahve hazırlamanın en kolay, en bağışlayıcı ve en ucuz yollarından biridir. Bir French Press’in nasıl kullanılacağına dair aşağıdaki kılavuzumuzu adım adım takip edin.

1. Adım:  Suyunuzu Kaynatın

Su ısıtıcınızı açın, suyunuzu kaynatın ve 30 saniye kadar bekleyip 96  dereceye kadar soğutun. Goosenecek tarzı bir su ısıtıcısı kullansam da, French Press için havalı bir su ısıtıcısına gerek yoktur ve normal bir çaydanlık da gayet işinizi görür.

2. Adım: Kahve Çekirdeklerinizi Tartın ve Öğütün

56 gram kahve çekirdeğini tartın (yaklaşık 8-10 yemek kaşığı) ve kahve değirmenine koyun. Öğüttüğünüz kahvenin ekmek kırıntısı büyüklüğünde olması gerek,  bu nedenle öğütme sırasında bu boyutu hedefleyin.

3. Adım: French Press’inizi Önceden Isıtın

Şimdiye kadar suyunuz kaynamış olmalıydı. Sıcak suyunuzdan French Press’inizin içine birazcık koyun ve çalkalayın. Bu demleme sırasında French Press’inizin sıcaklığını korumasına yardımcı olacaktır. Daha sonra çalkaladığınız suyu dökün.

4. Adım: Biraz Kahve ve Su Ekleyin

Zaman: 0:00 Umarım sıcak suyunuz ve zamanlayıcınız yakınınızdadır. Eğer öyleyse şimdi, kahvenizi French Press’e ekleyin ve sıcak suyunuzu dökmeye başlayın. Dökmeye başlar başlamaz zamanlayıcınızı da başlatın. FrenchPress’in yaklaşık yarısına ulaştığınızda dökmeyi bırakın.

5. Adım Yavaşça Karıştırın

Zaman: 1: 00 Zamanlayıcınız 1. dakikayı gösterdiğinde, tahta bir kaşık alın (ya da benim kullandığım gibi AeroPress spatulasını) ve üst tabakayı (kahve yığınını) dağıtmaya başlayın. French Press kahvenizi iyice karıştırın. Buradaki amaç, tüm kahveyi suya batırmaktır.

6. Adım: Daha Fazla Su Ekleyin

Zaman hala ilerliyor, French Press’i sonuna kadar suyla doldurun. Pistonu üstüne yerleştirin, ancak henüz aşağı doğru bastırmayın.

7. Adım: Pistona Bastırın

Zaman: 4:00 Zamanlayıcınız 4 . dakikayı gösterdiğinde, pistonu aşağı itme zamanı gelmiştir. İki elinizi kullanın, biri French Press’i tutarken diğeriyle pistonu itmeye başlayın. Çok hızlı aşağı itmeyin, sertçe bastırmaya çalışın, ancak iterken orta derecede baskı uygulayın.

8. Adım: Kahvenizi Dökün ve Keyfinize Bakın

İşte bu kadar! Kahvenizi hemen içecekseniz  kahve kupalarınıza dökün ancak hemen içmeyecekseniz  aşırı ekstraksiyondan kaçınmak için boş bir sürahiye boşaltın.(Kahve tanecikleriyle çok uzun süre kalırsa, ekstrakte etmeye devam edecektir ve kahve daha da acılaşacaktır.)

French Press Kahve Demleme İpuçları

Kahve demlemeden önce her zaman French Press’inizin temiz olduğundan emin olun. Filtrenizin büyük kısmı gevşeyebilir, böylece eski kahve taneciklerinden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.  Bu bayat tanecikleri filtrenin içinde bırakırsanız, kahvenizin tadı yüksek ihtimalle acı olacaktır. Tüm kahve demleme yöntemlerinde olduğu gibi,  kahve çekirdeklerini kullanarak başlamanızı ve demlemeden hemen önce öğütmenizi şiddetle tavsiye ederim. Kahvenizi çok erken öğütürseniz (kahvenizi önceden öğütülmüş olarak saklayarak), kahvenin kendisine böylesine hoş tatlar ve aromalar veren neredeyse tüm bileşenlerini kaybettiğinizin farkına varacaksınız.

SORUNLAR

  • Kahvenin Tadı  Zayıfsa:  Büyük olasılıkla kahvenizin öğütülmesi çok kabadır. (Ekmek kırıntısını büyüklüğünü hedeflemeyi unutmayın.) Ayrıca kahveyi 3-4 dakika demlediğinizden emin olun.
  • Kahvenin Tadı  Acıysa: Kahvenizin tadı acı geliyorsa, kahvenizi çok iyi öğütmüşsünüz demektir. Bir dahaki sefere daha kaba öğütmeyi tercih edin. Ayrıca koyu bir kavurma kullanıyorsanız, kahvenin taze olduğundan emin olun ve demleme sıcaklığını yaklaşık  90 dereceye düşürmeye çalışın.
  • Kahvenin Tadı Çok Güçlüyse: Demleme süresini 3 dakikaya indirmeye çalışın. Demlendikten sonra kahvenin, taneciklerle beklemesine izin vermeyin. Hemen içmeyecekseniz sürahiye boşaltın.
  • Kupanızın Altında Pütürlü / Kalın Tortu Varsa: Ya kahvenizi  çok ince öğüttünüz ve tanecikleri  piston filtreden geçiyor ya da filtrenizin sızdırma sorunları var.
*Kahve demleme aparatıdır. Editör: İrem Bakır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir