Caferest – Caferest Akademi – Kahve Limon – Eşsiz Kahve Keyfi – Türk Kahvesi – Çekirdek Kahve

MÜŞTERİ HİZMETLERİ:
0532 707 39 51
0533 139 88 98 
0212 272 92 60

Blog

0’dan Başlayanlar İçin Latte Rehberi

Herkese merhaba, biz Kahve ve Limon olarak bugün size Latte sanatını yapmaya nasıl başlayacağınıza dair araştırma yaptık. Bu videoda buharda sütün temellerini, kaçınılması gereken bazı hataları ve basit bir kalp tasarımının nasıl döküleceğini inceleyeceğiz. Unutmayın, biz bir barista değiliz. Ancak size yardımcı olmak için öğrendiklerimizi paylaşmak istedik. Önce iyi bir espresso ile başlamak önemlidir. Latte sanatı hakkında endişelenmeden önce arama yapma ve çekim yapma temellerini gerçekten öğrenmek istiyorsunuz. Bu videoda bunun ayrıntılarına girmeyeceğiz, ancak espressoya yeni başlıyorsanız, yarı otomatik espresso makineleri için bir başlangıç ​​kılavuzuna ihtiyacınız varsa açıklamadaki video bağlantısına bakınız. Rocket R58 gibi çift kazanlı bir makine kullanıyorsanız, espressonuzu hazırlayabilir,aynı anda sütünüzü buharlaştırabilir ve aynı anda bitmesini hedefleyebilirsiniz. Gaggia Classic Pro gibi birinci sınıf, giriş seviyesi, tek kazanlı bir makine kullanıyorsanız, her seferinde bir tane yapmanız gerekecektir. Önce sütünüzü buharda pişirmeniz mi yoksa demlemeniz mi gerektiği konusunda bazı tartışmalar var. Makineniz, Classic Pro’nun yaptığı gibi nispeten hızlı bir şekilde buhar sıcaklığına ulaştığı sürece, önce demlemeyi sonra buharı tercih edebilirsiniz. Kremanız biraz dağılabilirken, bu, siz iğneyi çekerken sütünüzün ayrılmasını önleyecektir.

Latte Nasıl Yapılır

Bugün 59 mililitre, iki bardak espresso ve sekiz 236 mililitre buharda pişirilmiş sütten oluşan 295 mililitrelik bir latte yapıyoruz. Süt için, musluğun dibine doldurulmuş yaklaşık 177 mililitre soğuk süt olan 254 mililitrelik bir sürahi kullanıyoruz. Bu süt, buharda pişirirken yaklaşık üçte bir oranında genişleyecek ve bize minimum atıkla içeceğimiz için mükemmel miktarı verecek. Buhar çubuğunun konumu, sütünüzde iyi bir doku elde etmek için çok önemlidir. Önce, çubuğun içindeki suyu temizlemek için buhar vananızı yaklaşık bir saniye açın. Ağzı kılavuz olarak kullanarak çubuğu sürahinizin ortasına yerleştirerek başlayın. Sürahinin üçe bölündüğünü ve sürahiyi hafifçe yana yatırdığını ve musluğu üçüncü sıralardan birine yerleştirdiğini hayal edin. Ucu yaklaşık yarım cm süte daldırın. Amacımız, buharlama sırasında asayı çok fazla hareket ettirmeden bu pozisyonda kalmaktır. Buharı tam güce getirin ve sürahiyi, kağıt yırtılması gibi ses çıkaran asadan yırtılma sesi duyana kadar hemen yavaşça indirin. Bu, süte hava enjekte ettiğinizi gösterir. Sürahi dışarıda ısınmaya başlayana kadar havalandırmaya devam edin. Isındığını hissettiğinizde, sürahiyi asanın ucunu batırmaya ve hava vermeyi bırakmaya yetecek kadar kaldırın. Bu, hızla dönen ve karışan bir süt girdabı yaratacak, bu da daha büyük baloncukları parçalamaya ve sürahi boyunca tek tip bir doku oluşturmaya yardımcı olacaktır.
Bu efekti almazsanız, süt yuvarlanmaya başlayana kadar çubuğu hareket ettirin ve bir dahaki sefere bu yerleşimi başlangıç ​​konumunuz olarak hatırlayın. Yaklaşık 140 Fahrenheit dereceye ulaşana kadar sütü ısıtmayı hedefliyorsunuz. Süt sıcaklığını ölçmek için bir termometre kullanabilirsiniz, ancak anlamanın kolay bir yolu, diğer elinizle sürahiye dokunmaktır. Tutulamayacak kadar ısınmaya başladığında, buharı kapatın, sürahiyi çıkarın, çubuğu silin ve içinde kalan sütü çıkarmak için temizleyin. Kalan büyük kabarcıkları parçalamak için sürahiye tezgaha birkaç kez hafifçe vurun ve sütü karıştırıp ayrılmayı önlemek için bir girdap oluşturun. İdeal buhar çubuğu konumu ve açısı, makinenize ve sürahinize bağlı olarak değişecektir, bu nedenle sizin ve ekipmanınız için en iyi olanı bulmak için deneyin. Uygulama sırasında süt israfını önlemek için, sürahinize bir damla bulaşık deterjanı ekleyerek soğuk su kullanın. Bu, sütü simüle edecek ve gerçek içeceklere geçmeden önce tekniğinizi anlamanıza izin verecektir. Sütünüzü buharda pişirirken kaçınmanız gereken birkaç hata – ilki çok fazla hava eklemektir. Bu, çubuğun üst kısmının süt yüzeyinin çok üzerinde olmasıyla veya çok uzun süre hava enjekte edilmesiyle olur. Sürahinizdeki süt uzar ve çok fazla genişlerse bunu yaptığınızı anlarsınız. Dökmeye gittiğinizde ortaya çıkan süt çok kalın ve köpüklü olacak. Bu, geleneksel bir cappuccino için harikadır, ancak latte sanatını dökmek için gereken mikro köpük elde etmek için değil. Öte yandan, çok az hava da eklemek istemezsiniz. Sürahiden yüksek, hoş olmayan bir çığlık sesi duyarsanız bunu yaptığınızı anlarsınız. Bu sesi duyarsanız, buhar çubuğunun ucu sütün yüzeyine ulaşana kadar sürahiyi hafifçe indirin böylece yırtık sesini tekrar duyarsınız. Hedeflediğimiz doku, ıslak lateks boyaya benzer. Sizinki çok zayıfsa, bir dahaki sefere biraz daha hava eklemeyi deneyin. Çok kalınsa, biraz daha az ekleyin.

Latte Nasıl Sanata Dökülür

Şimdi dökmeye başlayın. Bardağı 45 derecelik bir açıyla eğin. Sürahiyi fincanın yaklaşık 4 inç yukarısında olacak şekilde dökmeye başlayın. Doğrudan en derin kısmın ortasına yavaşça dökmeye başlayın, ardından krema ile karıştırmak için kabın etrafında hareket ettirin. Yükselen sıvı neredeyse fincanın kenarına ulaştığında ve fincanın yaklaşık üçte ikisi dolduğunda, dökmeyi bırakın, ancak fincanı eğik tutun. Sürahiyi olabildiğince espressonun ortasına yaklaştırın ve bu sefer eskisinden daha hızlı bir şekilde yeniden dökmeye başlayın. Fincan doldukça, tekrar düz seviyeye getirin. Bu, taşmasını önleyecek ve aynı zamanda tasarımınızı doğru noktaya itecektir. Bu noktada, her şeyi olabildiğince ortalanmış ve simetrik tutmaya çalışarak, dökülme hızınızı yavaşlatın, sürahiyi hafifçe kaldırın, ardından vurarak geçin. İlk başladığımızda bize çok yardımcı olan bir ipucu – tasarımı dökmeye başlamak için sürahinizi indirdiğinizde, sürahiyi bardağın kenarına koyun. Fincan seviyenizi doldurup eğerken, bu temas noktasını tam olarak aynı yerde tutun, sanki birbirlerine göre o konumda kilitlenmişlermiş gibi iki elinizi birbirine doğru eğin. Şimdilik sürahiyi veya herhangi bir şeyi sallama konusunda endişelenmeyin, sadece köpürtmenin ve dökmenin temellerine odaklanın. Bu temel kalp için iyi teknikler oluşturmak, daha gelişmiş tasarımlara geçtiğinizde gerçekten yardımcı olacaktır. Muhtemelen ilk denemenizde, hatta 10. denemenizde bu mükemmelliği elde edemeyeceksiniz. Cesaretiniz kırılmasın. Ne kadar çok pratik yaparsanız, tekniğinizi o kadar çok geliştirir ve sizin ve makineniz için en iyi olanı öğrenirsiniz. Başlangıçta, biz de sütü dokumanın ve tasarımı dökmenin doğru yolunu bulamadığımız için çoğu oldukça berbattı. Zaman geçtikçe, daha tutarlı sonuçlar almaya ve daha gelişmiş tasarımları denemeye başlayana kadar kademeli iyileştirmeler oldu. Espressoya yeni başlıyorsanız veya latte sanatını öğrenmek istiyorsanız, bunu bir deneyin. Kendinize ait herhangi bir ipucu veya bizim için sorularınız varsa, yorumlarda bize bildirin, size geri döneceğim. Latte içeriğine benzer daha fazla yazı okumak isterseniz sitemizde bulunan ‘Kahvenizde Ne Kadar Kafein Var?’ ve ‘Kafein Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey’ adlı yazılarımıza da bakabilirsiniz. Daha fazla okumak için https://www.kahvelimon.com/blog/ adresine tıklamayı unutmayınız. Editör: Yağmur Pulat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir